Οδοιπορικό στα Κάτω Μέρη της Τήνου - Τοπωνύμια
ophioussa.com
π. Αντώνης Φόνσος

Για πολλά χρόνια Εφηµέριος στη περιοχή των «Κάτω Μερών», στην πρώην κοινότητα Καλλονής (Κελιά), διαπίστωσα, (ακούγοντας τους ντόπιους), την πληθώρα των «τοπωνυµίων» στη περιοχή. Από περιέργεια, στην αρχή, τα κατέγραφα. Αργότερα, ξεφυλλίζοντας τους «Ενοριακούς Κώδικες» της περιοχής, ανακάλυπτα και άλλα «τοπωνύµια». Μερικά απ' αυτά δεν είναι σε χρήση σήµερα, όµως µε τη βοήθεια γεροντότερων κατοίκων µπόρεσα να εντοπίσω σε πια περιοχή βρίσκονται. Άλλα πάλι δεν ήταν δυνατό να «τοποθετηθούν» στο χώρο τους!

Ίσως µερικά να µην βρίσκονται στα σηµερινά όρια του Δηµοτικού Διαµερίσµατος της Καλλονής, όµως, από τα έγγραφα, κυρίως διαθήκες και κτηµατολόγια εκκλησιών της εποχής εκείνης, βρίσκονταν στα όρια της περιοχής των Κάτω Μερών.

Σίγουρα ο κατάλογος δεν είναι ολοκληρωµένος, είναι µια αρχή. Για την ερµηνεία των περισσοτέρων χρειάζεται βέβαια µια περαιτέρω έρευνα.

Αρκετές τοποθεσίες αναφέρονται µε όλες τις διαφοροποιήσεις στην ονοµασία τους, όπως Π.χ. Λιντάδος-Λεντάδος-Λιοντάδος-Λοντάδος.

Η ονοµασία των «τοπωνυµίων» προέρχεται από τη µορφολογία του εδάφους, από λουλούδια, πάρα πολλά από Κυριωνύµια, από ύπαρξη κάποιας Εκκλησίας (Άγιος), από δέντρα, από πουλιά, από φυτά-θάµνους, από ύπαρξη πηγής νερού, από ύπαρξη παλαιών ερηµητηρίων, από την ύπαρξη κάποιου Πύργου, από αγροτικά κτίσµατα (π.χ. στάβλος), αναφορά σε αρχαίες τοποθεσίες-ονοµασίες ή και σε αρχαία ιερά (µε επιφύλαξη), αναφορά σε «φεουδαλισµό».

Αβαδά (Avadha) ή Στ'αβαδά, ή ακόµα και Vadha, (Περιοχή ανατολικά του Κάτω Κλείσµα προς το λιβάδι). Περιοχή που κάποτε ήταν πολύ ελώδης και γι' αυτό ήταν άβατη δηλαδή τα κτήµατα αυτής της περιοχής ήταν άβατα;).

Αβιολέττες, (Περιοχή στο Κάτω Κλείσµα, προς το ποταµό. Από τη πληθώρα του λουλουδιού «νάρκισσος» και που στην τηνιακή διάλεκτο ονοµάζονται «αβιολέτες» και που και σήµερα σ' αυτή τη περιοχή ευδοκιµούν).

Αγγρέσιο (Agresio) (περιοχή που αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο που βρίσκεται αυτή η τοποθεσία. Ίσως να πρόκειται για Κυριωνύµιο ή από το ιταλικό επίθετο αggressivo - επιθετικός)

Άγιο Καλάµι (Περιοχή στη Χαλακιά).

Αγ. Γιώργηδες ή Άη Γιώργης, (στα Κελιά προς τη πηγή του χωριού, αλλά και περιοχή προς το.κοιµητήριο των Κελιών).

Αγ. Γιώργης στο Κρύο Νερό, (περιοχή γύρω από την οµώνυµη εκκλησία προς το Πλωµάρι, στην αρχή του λιβαδιού υπάρχει πηγή νερού. Παλαιά, που το λιβάδι ήταν όλο έλη, ήταν η µόνη πηγή πόσιµου νερού).

Άγ. Γιώργης στο Λιοντάδο (ή Λιντάδο ή Λεντάδο) (Περιοχή γύρω από την οµώνυµη εκκλησία). Αυτή η περιοχή ονοµάζεται επίσης και «σ' Μαρµαρά» από το κυριωνύµιο «Αρµάος Μαρµαράς.

Αγ. Ελεούσα, (Περιοχή νότια του χωριού Κελλιά, γύρω από την οµώνυµη εκκλησία). Να σηµειωθεί πως σε πολλά έγγραφα αναφέρεται ως «Λεχούσα», (Legussα) δηλαδή»Λεχώνα», δηλαδή το «σαράντισµα» της Παναγίας, εφόσον η εκκλησία γιορτάζει στις «Υπαπαντής», δηλαδή σαράντα ηµέρες µετά τη γέννηση του Ιησού.

Άγ. Ηλίας, στ' Αηλιά , (Περιοχή δυτικά του Καλαµίσι προς τα «Σέλινα», όπου υπάρχει το ερειπωµένο εκκλησάκι του προφήτη Αγ. Ηλία).

Άγ. Πέτρος, (Στη Χαλακιά, αλλά τον περασµένο αιώνα ονοµάζονταν έτσι και η περιοχή δίπλα στην παλαιά εκκλησία του Αγίου στη περιοχή «Στάβλο»).

Άγ. Υπακοή, (Περιοχή γύρω από την οµώνυµη εκκλησία).

Αγρέλες, (Περιοχή ΒΔ του Πλωµάρι, η πλαγιά που οδηγεί στη Μουροφάνησσα).

Αγρέλια, (Περιοχή στους πρόποδες της πλαγιάς «πετροβούνια», πάνω στο δρόµο που οδηγεί από το γεφύρι της Αετοφωλιάς προς τη Ζάρπα και Αλωνάκι).

Αγυιά, (Η ευρεία περιοχή που εκτείνεται από το γεφύρι της Αγίας Αναστασίας µέχρι σχεδόν την Αγία Μαρίνα. Το κέντρο της ρεµατιάς και η δυτική πλαγιά).

Αετοφωλιά, Το σηµερινό χωριό, από την τοποθεσία του που είναι σαν φωλιά του αετού.

Ακονιζιά, (περιοχή βόρεια του Πλωµάρι). Από το όνοµα θάµνου ακονιζιά.

Αλάτι, ("Στ' Αφλαρέτ", δυτικά του «ψαρό Βουνί», λίγο πριν την «Καµένη σπηλιά», εκεί υπάρχει ένα ίσιωµα και όταν το θαλασσινό νερό από το βοριά βγαίνει στη στεριά σχηµατίζονται φυσικές αλυκές

Αλιάζει, (στ' αλιάζει), (το ίσωµα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τους Αγ. Αναργύρους, νότια της εκκλησίας). 1σως από κυριώνυµο Alatsis που έχω εντοπίσει σε κτηµατολόγιο. Πολλοί ντόπιοι λένε ότι ονοµάζεται έτσι επειδή όλη την ηµέρα λιάζεται, το βλέπει συνέχεια ο ήλιος.

Αλιµπραντάδικα, (Περιοχή ανατολικά του χωριού Κάτω Κλείσµα, προς το κέντρο του λιβαδιού, από το κυριώνυµο Αλιπράντης που έγινε Αλιµπράντης;).

Αλιφαντάκι, (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο όµως που είναι; 1σως να είναι κυριώνυµο)

Αλφανταριό, (περιοχή που βρίσκεται στη πλαγιά ανάµεσα «πάνω Πλωµάρι» και «Καρελάδο»).

Αλωνάκι, (Δυτικά της Αετοφωλιάς, στην αρχή του οροπεδίου του Λιντάδου (ή Λιοντάδο ή Λεντάδο). Από ύπαρξη µικρού Αλωνιου;

Αλώνες, (Νοτιοδυτικά του Πολέµου του Κάµπου προς τη πλευρά της Καρδιανής, όπου υπάρχουν κυκλικές φρυκτωρίες).

Αλωνίδες, (Περιοχή ανάµεσα Αλωνάκι και Μαρίας το Λαγκάδι. Από το Κάτω δρόµο προς το Λιοντάδο, ίσως από την ύπαρξη ενός αγκαθωτού φυτού που ονοµάζεται έτσι στη Τήνο).

Αµµωδαριές, (Νοτιανατολικά του Κάτω Κλείσµα προς το Πάρλα). Επειδή σ' αυτό το σηµείο, το χειµώνα, ο «ποταµός» της Αγυιάς µεταφέρνει πολύ χώµα (άµµο) το οποίο αποθηκεύεται και όταν αποσύρονται τα νερά το έδαφος είναι πολύ αµµώδες.

Αµµώνια, (Δυτικά της Αγίας Υπακοής προς τη περιοχή Καναβά, κάτω από τη περιοχή «γράµµατα», και πρέπει να πήρε την ονοµασία από την ύπαρξη του ναού αφιερωµένου στον Άµµωνα Δία).

Ανεµόµυλος, Σε διάφορα κτηµατολόγια αναφέρονται τοποθεσίες µ' αυτό το όνοµα. Από την ύπαρξη κάποιου µύλου.

Ανηβήθρα, (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο όµως που,). Σίγουρα πρόκειται για κάποια περιοχή όπου υπάρχει µεγάλη ανηφόρα στο έδαφος. Από το ρήµα ανεβαίνω;

Ανιφασαριό, (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο όµως που, Ισως να πρόκειται για την ίδια περιοχή του Αλφανταριό;)

Αντωνελάδος, (Περιοχή στο Πάρλα, Κάτω Κλείσµα). Φέουδο του Αντωνέλλου Καοπένα;

Αξάχ (Άξαχοι), (Περιοχή στο βουνό, νότια της περιοχής Γκάγκαρη, στη περιοχή υπάρχει πληθώρα αυτού του κρυσταλλικού πετρώµατος).

Άξαχας, (περιοχή ανατολικά του χωριού Πλατιά, στη κατεύθυνση προς τα Κάτω Μέρη, όπου σύµφωνα µε το κτηµατολόγιο των ενοριών, η εκκλησία της Παναγίας του Κάτω Κλείσµα κατείχε κτήµατα).

Αξάχοι, (Περιοχή δυτικά του χωριού Κόρης το Πύργο, προς τη Χαλακιάς).

Απ' Αρφανού, (st' aparfanu), (Η περιοχή πάνω από τον Άγιο Ελευθέριο των Κελιών, από το κυριώνυµο Ορφανός και στη τηνιακή διάλεκτο «αρφανός»). Ως επώνυµο συναντάται στη Καλλονή: Αρµάος Αρφανός.

Απάνω Λαγκάδι, (1'0 λαγκάδι ανάµεσα Κελλιά και Αγ. Υπακοή).

Απγιάλ, (Περιοχή στο Κ. Κλείσµα, ανατολικά του δηµοτικού πλυσταριού). Ισως από το φυτό µε αυτό το όνοµα που φυτρώνει στη περιοχή ή ο απήγανος;

Αράδες (Aradhes), (Στη περιοχή στο Κ. Κλείσµα, προς το λιβάδι).

Αρβανίτη ο Μύλος, (Στη ρεµατιά που οδηγεί από την Αετοφωλιά στο Πάνω Πλωµάρ. Εµφανή είναι ακόµα τα κατάλοιπα του νερόµυλου).

Αφιλαρέτου (Affilaretu), (Ευρεία περιοχή βορειοανατολικά του Λιντάδου, νότια από τις Μονές και που φθάνει µέχρι το πλατύ γιαλό και το γιαλυσκάρι). Από το κυριώνυµο Φιλάρετος.

Αχλαδάκι, (Περιοχή στο Πάνω Πλωµάρι, βόρεια της Αγ. Ειρήνης). Ακόµα και σήµερα υπάρχουν άγριες αχλαδιές.

Αψηλές Συκιές, Στη περιοχή της εκκλησίας «Σαµάντλας», όπου ακόµα και σήµερα υπάρχουν «γίγαντες» συκιές).

Αψηλό σπίτι, (Στα Πυριά, στη διασταύρωση του δρόµου Κόρης το Πύργο­Πασσάρα-Λιοντάδο). Μέχρι πρόσφατα (πριν τη διάνοιξη του αµαξωτού δρόµου Αετοφωλιά - Πλατειά) υπήρχαν τα ερείπια ενός διώροφου σπιτιού.

Βαθιά Λίµνη ή Λίμνο, (Στο οροπέδιο του πολέµου το Κάµπο, ανάµεσα τα Γράµµατα και τη περιοχή Γκάγκαρη, απ' όπου ξεκινά το ρέµα του Καναβά).

Βαθύ, (Όρµος Βαθύ. Στα σύνορα µε τη κοινότητα του Πανόρµου, όπου υπάρχει παλαιά «φάµπρικα» επεξεργασίας µαρµάρου).

Βελάνι (Belanus), ή Βάλανοι, (Το ρέµα ανάµεσα «Κόρης το Πύργο» και «πάνω Χαλακιά»). Από τα κατάλοιπα παλαιού υδραγωγείου, δεν αποκλείεται να προέρχεται από το αρχαίο «βαλλάνιο». Σήµερα η περιοχή ονοµάζεται «σ' βιλάν '».

Βίγλα, (Στη περιοχή του Πολέµου το Κάµπο, αλλά και προς τη περιοχή του Άη Λια- Άγ. Ηλία).

Βνί, δηλ. το βουνό (ί) (Περιοχή στις Πατέλες, το Βουνί).

Βνιά (Δυό Βνιά, δηλ. δύο βουνά), (Οι δύο κορυφές βόριο δυτικά της Μέλισσας, πάνω από τα' Αµµώνια και δεσπόζουν το ναό του Άµµωνα Δ ία που βρίσκεται στους πρόποδες ).

Βοϊδοσπηλιά, (Περιοχή νότιο-ανατολικά του ρέµατος «Καναβά» προς τη περιοχή Αµµώνια, όπου υπάρχει µεγάλη φυσική σπηλιά).

Βολάδα (Vollada), (Σύµφωνα τον Νικ. Πρωτόπαπα, Μητροπολίτης Φθιώτιδος στο βιβλίο του «Το Χωριό Πλατειά της Τήνου» σελ. 20-21: «Επάνω και Κάτω. Μετά την Καναλίστρα περιοχή µε αγροικίες», «Καναλίστρα: Πηγή που βρίσκεται στο δηµόσιο δρόµο προς την Καραµπούσα». Σύµφωνα µε το κτηµατολόγιο της Παναγία ς του Κάτω Κλείσµατος, η ίδια εκκλησία είχε στη κατοχή της ένα κτήµα σ' αυτή τη τοποθεσία

Βοριά το Βουνί (Βουνό του Βοριά), (Ο λόφος πάνω από το Κ Κλείσµα όπου είναι κτισµένη η Αετοφωλιά, και που είναι εκτεθειµένος το βόρειο άνεµο ).

Βούλγαρ ο Καφενές, (Πάνω από την Αγία Μαρίνα, Σταυροδρόµι στο κεντρικό δρόµο Κιονίων έξω Μεριά. Από εκεί βόρεια ξεκινά ο δρόµος για τη Καλλονή, νότια για Βρυσί Άγιο Ρωµανό). Από ότι µου έχουν αναφέρει παλαιότεροι, υπήρχε κάποιος που είχε κάποιο καφενείο σ' αυτό το µέρος. Δεν απόκειται να ήταν «βούλγαρος».

Βουνό, (Περιοχή στις Πατέλες).

Βουρλουπό, (Vrolopo), (Γο ρέµα ανατολικά των Κελιών που καταλήγει στο Καρκάδο µέσω της περιοχής Καλκά-Χαλκιά). Από το φυτό βούρλα.

Βρύση, (Συνήθως ονοµάζεται το λαγκάδι του Καναβά στο ύψος της Αετοφωλιάς, απ' όπου υδρεύεται και το χωριό, όµως πολλές φορές ονοµάζεται έτσι και η περιοχή της πηγής των Κελλιών).

Βρυσιά, (Πάνω από το χωριό Κελλιά, δυτικά της περιοχής «Απ' Αρφανού», όπου και η πηγή που δίνει νερό στο χωριό. Ονοµάζεται έτσι γιατί υπάρχουν περισσότερες πηγές).

Γαλια, Αυτή η τοποθεσία αναφέρεται σε διαθήκη του 1804. Δεν µπόρεσα να εντοπίσω που βρίσκεται.

Γέµελ (σ'γέµελ), Στο χωριό Καλλονή, γύρω από το δρόµο που ξεκινάει από το Κοιµητήριο του Αγ. Γεωργίου µέχρι το πρώην κοινοτικό γραφείο. Από το γέµελος, δίδυµος;

Γεναριά (Γκιναριά), (Genaria), (Περιοχή ανάµεσα Κελλιά και Αγία Μαρίνα- Βρυσί). Από το φυτό «αγκινάρα»;

Γεροληµάκι, (περιοχή στη Χαλακιά δυτικά της εκκλησίας του Αγ. Πέτρου).

Γεροντάµπελλο, (Περιοχή ανάµεσα Κόρης το Πύργο και Βελλάνοι).

Γεροβέλλανας (περιοχή στα Πυριά).

Γιαλυσκάρι, (όρµος βόρεια της Τήνου, Δυτικά της Κολυµβήθρα).

Γιοφύρι (Απάνω λαγκάδι), υπήρχε παλαιά γεφύρι πάνω στο λαγκάδι που οδηγεί στην Αγ. Υπακοή. Ακόµα και σήµερα είναι εµφανείς οι βάσεις του γεφυριού

Γκάγκαρη, (Περιοχή του Πολέµου το Κάµπο, ανάµεσα Καναβά και Σαµάντλας, λόφος Σήµερα αυτού έχουν τοποθετηθεί οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας ).

Γκντά, (Περιοχή της πρώην κοινότητας Κάµπου. Τα όρια µε τη πρώην κοινότητα Καλλονής, αναφέρεται σε κτηµατολόγια).

Γλέντα (Clenda),

Γλυφάρι, λόφος δυτικά της Κόρης το Πύργο).

Γουδί (Cudhi), αναφέρεται σε κτηµατολόγια δίχως να έχω εντοπίσει που βρίσκεται αυτή η τοποθεσία.

Γούρνα, (Περιοχή νότια δυτικά του Τρικόκαστρο στο δρόµο που οδηγεί στη Καρδιανή. Η νότια πλαγιά του βουνού «Μέλλισοβούνι»).

Γράµµατα, (Περιοχή Στού Πολέµου το Κάµπο όπου τα ερείπια του ναού του Άµµωνα Δ ία). Σε δύο σχιστολιθικές πλάκες υπάρχει επιγραφή «τω ελλανιω Διος». Και από αυτά τα γράµµατα πήρε την ονοµασία η περιοχή.

Γυροβολιά ή Χεροβολιά, (Περιοχή ανάµεσα Λιοντάδο και Στ' Αφλαρέτ).

Δαµασκηνιές, (στη περιοχή της Κόρης το Πύργο) Από την ύπαρξη δέντρων δαµασκηνιάς;

Δεσποτικά, (κτήµατα στο Κάτω Κλείσµα προς το Πάρλα). Σύµφωνα µε τον ενοριακό κώδικα του Κάτω Κλείσµα αυτά τα κτήµατα δωρίστηκαν στην Εκκλησία από κάποιο επίσκοπο.

Δόρισνας, (Περιοχή προς το κοιµητήριο των Κελιών). Πρέπει να είναι Κυριώνυµο γιατί πολλές φορές αναφέρεται σε έγγραφα όπως ο Αγ. Γεώργιος της Δόρισνας.

Δρακοσπηλιά (σε διαθήκη του 1807). Πρέπει να αναφέρεται στη σπηλιά στη περιοχή Καραµπούσα που σήµερα ονοµάζεται «Δρακόλακας».

Δράφη, (Περιοχή ανάµεσα Κ Κλείσµα και Αετοφωλιά). Από το θάµνο της πικροδάφνης που στη Τήνο την ονοµάζουν «δράφη». Ακόµα και σήµερα υπάρχουν στη περιοχή πικροδάφνες.

Δράφος, Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο( ή εννοεί «Τράφος»; µια περιοχή στη δυτική πλευρά των Κελιών προς την Αγ. Υπακοή, ή εννοεί «Δράφη»; περιοχή ανάµεσα Κ Κλείσµα και Αετοφωλιά).

Δυό Βνιά, (Οι δύο κορυφές βόριο δυτικά της Μέλισσας, πάνω από τα' Αµµώνια και δεσπόζουν το ναό του Άµµωνα Δία που βρίσκεται στους πρόποδες).

Δυό Καµίνια, (Προς την. περιοχή της Οργέλας, είναι η πλαγιά ανάµεσα Αγ.Μαρίνα και τον «Τούρκο», ανατολικά του Τρικόκαστρου). Από την ύπαρξη καµινιών για την παραγωγή ασβεστιού.

Δυο Πόρτες, (Η κορυφή του δυτικού λαγκαδιού που οδηγεί από τη βαθιά Λήµνο στού Πολέµου το Κάµπο, Καρδιανή Ιστέρνια, Κόρης το Πύργο).

Δωχιό, Dhochio (Περιοχή δυτικά ανάµεσα Κελλιά και Αγία Υπακοή). Βρίσκεται σε ρεµατιά που σπάνια τη βλέπει ο ήλιος. Βρίσκεται σε «ανήλιο µέρος». Υπάρχει η έκφραση «δωχιάζω», δηλαδή πηγαίνω σε σκιερό µέρος όπου δεν υπάρχει ήλιος.

Εις του Ζανιά (Is tu Zania), (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο όµως που. Σίγουρα πρόκειται σε Κυριώνυµο).

Ελληνικάρια, (Περιοχή Στού Πολέµου το Κάµπο). Από την ύπαρξη στη περιοχή τοίχων κτισµένους µε ογκόλιθους. Συγκεκριµένα υπάρχει στη περιοχή µακρύς τοίχος, γύρω στα πεντακόσια µέτρα που ξεκινά από τα ερείπια του ναού του Άµµωνα Δία µέχρι τη περιοχή «Καβάση».

Επάνω Λαγκάδι, (Το λαγκάδι νοτιοδυτικά των Κελιών από το οποίο διαβαίνει κάποιος για να πάει στην Αγία Υπακοή).

Επισκοπικά ή Δεσποτικά, (κτήµατα στη περιοχή του Κάτω Κλείσµα προς το Πάρλα,). Ονοµάζονται έτσι γιατί, σύµφωνα µε την παράδοση, ανήκαν σε δεσπότη που τα χάρισε στην εκκλησία του Κάτω Κλείσµα, (βλ. Ενοριακό Κώδικα Κάτω Κλείσµατος).

Ζαµπασκάλι (Zambascali), Σίγουρα πρόκειται για «κuριώνυµo».

Ζαµχάκη, Jamchaci

Ζαννότη ή Στζανέτ" (Περιοχή δυτικά ανάµεσα Κελλιά και Αγία Υπακοή). Σίγουρα πρόκειται για κυριώνυµο από το «Ζαννάκης», ή από το γαλλικό Jαnnette;

Ζάρπα, (Περιοχή ανάµεσα Αετοφωλιά και Αλωνάκι). Από το κυριώνυµο Ζάρπας;

Ζερβάδικα ή Ζερβού, (στη Χαλακιά). Από το κυριώνυµο Ζερβός ή Ζέρβας

Ζερβούδαινας, (περιοχή στην αρχή του ποταµού στο Κάτω Κλείσµα) Ι. Από το Κυριώνυµο Ζερβός

Ζντιργιούδαινας, περιοχή στο χωριό Καλλονή, και συγκεκριµένα στην αρχή του δρόµο που οδηγεί στη «Κουλπαριά». Σίγουρα από Κυριώνυµο που υπάρχει ακόµη και σήµερα ως παρεπώνυµο.

Ζούντα, (Η πλαγιά ανάµεσα Κουναριά και Πολέµου το κάµπο προς την Αγία Υπακοή).

Ζωδεµένη, (περιοχή µετά της Κόρης το Πύργο και πριν το Λιµοκό).

Ζώτοπο ή Ζώπο, (Νότιο δυτικά της Εκκλησίας του Αγ. Πέτρου στη Χαλακιά, προς τη κατεύθυνση της περιοχής Κόκκινα χώµατα).

Θεοτόκος, (Περιοχή προς τα Ιστέρνια όπου η οµώνυµη εκκλησία που κάποτε ανήκε στα Κελιά). Από την ύπαρξη εκκλησίας αφιερωµένης στη Θεοτόκο

Θηµοσιάς (κανονικά πρέπει να είναι Δηµοσιάς) το Λαγκάδι, (ΙΌ λαγκάδι βόρειο ανατολικά των Ιστερνίων, πριν την είσοδο του χωριού όταν φθάνεις από τα «Πράσα»).

Θρυµπάρια, (Περιοχή στης Κόρης το Πύργο). Από το θάµνο «θρούµπι» (Θυµάρι).

Ιστέρνα, (Συνήθως ονοµάζεται η περιοχή του χωριού των Ιστερνίων. Σε πάρα πολλά έγγραφα, κυρίως κτηµατολόγια, αναφέρεται και ως Cisterniα).

 
Οδοιπορικό σελ. 11/
www.ophioussa.blogspot.com