Οδοιπορικό στα Κάτω Μέρη της Τήνου - Γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι
ophioussa.com
π. Αντώνης Φόνσος και ammodytes Σελίδα υπό κατασκευή

Τα αρχεία των ενοριών, έχουν τις βαφτίσεις, τους γάμους και τους θανάτους στα τέσσερα χωριά.

Παλιά, η βάφτιση γινόταν σε τρεις το πολύ μέρες από την γέννηση. Τα αρχεία αυτά έχουν πολλή ανρθωπολογική, κοινωνική και ιστορική πληροφόρηση, αν τα στοιχεία μελετηθούν ή επεξεργαστούν κατάλληλα. Φαίνεται καθαρά ότι γεννιόντουσαν πολλά παιδιά, ότι υπήρχε παιδική θνησιμότητα, καμιά φορά πέθαινε και η μητέρα, στην γέννα. Οι γυναίκες παντρευόταν σχεδόν πάντα, περίπου 20 χρονών, και οι άντρες περί τα 25. Συνδυάζοντας, ονόματα γονέων, παρατσούκλια, και ημερομηνίες μπορέσαμε και κατασκευάσαμε το γενεαλογικό δέντρο πολλών οικογενειών (οι περισσότερες στα Κελιά) από το 1800 μέχρι περίπου το 1970. Ενδιαφέρον είναι πως τα ονόματα άλλαξαν στην αρχή του 19ου αιώνα, όπως επίσης πως ολόκληρες οικογένειες, ή η πλειοψηφία των παιδιών "χάθηκαν", προφανώς μετανάστευσαν χωρίς επιστροφή. Ενδιαφέρον επίσης είναι πως μερικές οικογένειες δεν έχουν μετακινηθεί, από τότε. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι παρ' όλο μικρό χωριό με λίγο κόσμο δεν υπάρχουν γάμοι μεταξύ έστω και μακρινών συγγενών, με ειδική μνεία και άδειες απο τις αρχές σε μία ή δύο περιπτώσεις δεύτερων ξαδερφιών.

Ένα απλό συμπέρασμα από αυτούς τους καταλόγους είναι η διαχρονική συνοχή της κοινότητας, η διαχρονική πίεση για μετανάστευση, αλλά και η επιστροφή. Για μένα, που επεξεργάστηκα το "γενεαλογικό" δέντρο, ψάχνοντας ανθρώπους που ξέρω ή έχω ακουστά, αισθάνομαι, μετά από πολύμηνη επεξεργασία, ότι τους ξέρω αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας.

"Γενεαλογικό δέντρο" (πατήστε "open", όταν ζητηθεί)
Κελιά (Καλλονή): Γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι
Καρκάδος
Κάτω Κλείσμα
Αετοφωλιά

Τα παραπάνω αρχεία δεν έχουν "κουμπάκια" για επιστροφή εδώ ή σε άλλες σελίδες. Θα επιστρέψετε με το "back" του Internet Explorer (ή όποιου browser χρησιμοποιείτε.), ή πατώντας το "πίσω στο οδοιπορικό". ΥΠΟΜΟΝΗ, τα αρχεία είναι μεγάλα και αργούν να φορτώσουν.

ο εφημέριος καταγράφει
 
Οδοιπορικό σελ. 12/
www.ophioussa.blogspot.com