Οι Καμπάνες του Αγίου Ζαχαρία  
ophioussa.com
π. Αντώνης Φόνσος  

Η Καλλονή πάντα καυχιέται ότι έχει τις μεγαλύτερες και ομορφότερες σε ήχο καμπάνες της Τήνου. Τουλάχιστο στα προηγούμενα χρόνια. Ήδη:

Το 1809 ο Μαρκάκη Φίλιππος Ζαλώνης, στο βιβλίο του «Ταξίδι στη Τήνο», αναφέρει ότι το χωριό Κελιά «…διαθέτει την πιο μεγάλη καμπάνα του νησιού». Αυτή η καμπάνα αναφέρεται στην παλαιά εκκλησιά του Αγ. Ζαχαρία εφόσον η σημερινή εκκλησιά θεμελιώθηκε το 1832 και ευλογήθηκε το 1835.

Ίσως αυτή η καμπάνα να τοποθετήθηκε προσωρινά και ίσως πρόχειρα πάνω σε ξύλα και κάποτε να έπεσε και να έσπασε. Έτσι οι Κελιανοί που αυτή την εποχή εργάζονταν στην Σμύρνη, διενήργησαν κάποιον έρανο και αγόρασαν μια νέα καμπάνα και την στέλνουν στο χωριό τους τα Κελιά. Την πρωτοβουλία για αυτήν την ενέργεια την έιχε ο Μαστρονικόλας Ταμπούρης. (Αυτό το επώνυμο στην περίοδο 1802-1851 συναντάται αρκετές φορές στην ενορία. Να αναφερθεί επίσης ότι ο Πρωτομάστορας για την οικοδομή της νέας εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία ονομαζόταν Γιάννης Ταμπόυρης και που για ένα μεγάλο διάστημα διατέλεσε και Κάβος της Εκκλησίας. Μετά από αυτήν την περίοδο δεν συναντάται πια).

Ο Μαστρονικόλας Ταμπούρης, λοιπόν, στέλνει ένα γράμμα στον εφημέριο (καπελλάνο) τωνΚελιών, όπου του κάνει γνωστό ότι έχουν αγοράσει στη Σμύρνη τη νέα καμπάνα. Δεν

 

γνωρίζει γραφή, γι’ αυτό το γράμμα το γράφει ο Τζώρτζης Μπαθράφτης. (Το επώνυμο «Μπαθράφτης» ανταποκρίνεται στο επώνυμο Κουκουλάς, και σήμερα συναντάται στο χωριό ως παρεπώνυμο, πλέον).  Από την Σμύρνη θέλει να μάθει που να στείλει την καμπάνα, στο λιμάνι της Χώρας, ή στο λιμάνι της Κολυμπήθρας; Το γράμμα αυτό βρίσκεται στο ΑΚΤ, στο φάκελο «ανοικοδομή της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία», και λέει:

Να δοθι εις τα χερια του καπελανου τον κελιον απι Σμιρνι εις Τινο χωριο Κελια

Εις του λογουσου αφεντι Καπελανο

Ακριβος σας χαιρετο εγο μαστρονικολας Ταπουρις φιλο τοχερισας τζιτο τιν εφκινσας κε χερετο κε ολο το χοριο κε σας στελνο τιν καπανα κε χερετισματα  κε απε ολι τις Κιλιανι κε μεγαλι ανδρες κε γινεκες και θα τιλαβετε τι καπανα να μι τι βαλετε και τιν σπασετε κε κοσταρι τεσερις χιλιαδες γροσι κε να καμιτε μια ψαλτι λιτουργια με το Τετεουμ λαυταμος δια ολι τις βεργιετες του αγιου Ζαχαρια οπου αβοηθησαν κε τιν μερα οπου θα κανετε τιν λιτουργια να τιν σιμανετε τιν καπανα κε σας περικαλουν ολι ικελιανι ότι πος να καμιτε στο καπαναριο ένα φαναρι νατι βαλετε απανο να μιν τιν βαλετε απανο στα ξυλα και ξανασπασι κε ολι ιχοριανι ιπλιροσανε κε τιν φονιτις δεν κουσαμε κε του λογουσου αφτου καμιτε ενα φαναρι στο καπαναριο κε βαλτετινι να κουσετε τιν φονι στιν Χαρι του αγιου Ζαχαρια κε εμις ιμαστε φκαριστιμενι κε θα λαβετε τογραμα οπου
 
 
πίσω στα τοπωνύμια
www.ophioussa. blogspot.com
περιεχόμενα οδοιπορικού